Arieseni💜 Ce sa vizitam in Tara Motilor

Mai jos gasiti o lista cu ce puteti sa vizitati in Arieseni si in apropiere.

😊 Cascada Varciorog

De pe DN 75 (in Izlaz – sub 5 km de Arieseni) este un indicator spre cascada. Lasati masina in parcarea de la ABC-ul „negru” si porniti intr-o drumetie de aproximativ 3 ore dus intors. Urmati traseul bulina galbena care duce pe drumul forestier prin padure.

Dupa ce vedeti indicatorul cu Cascada Varciorog 300 m trebuie sa traversati apa, este un podet amenajat, chiar daca bulina este in fata (acela este vechiul traseu, dar s-a surpat).

Cascada Varciorog are o cadere de 20 de metri.

😊 Cascada si Muzeul Patrahaitesti

Tot de pe DN 75 intre localitatile Lazuri si Arieseni este un indicator spre Cascada Patrahaitesti. Atentie este drum forestier ( cam 5 km) dar practical. Noi am lasat masina intr-o parcare inainte de Muzeul Etnografic Patrahaitesti.

La muzeu este usor de ajuns fiind cateva pancarde. Gazdele sunt primitoare. Nu am platit taxa de intrare. Va puteti cumpara diverse ustensile de lemn, dar si haine.

De aici am pornit spre cascada, traseul fiind pitoresc. Doar ultima parte fiind o panta ceva mai abrupta.

Cascada Patrahaitesti este o cascada in doua trepte. Apa avand o cadere de 15 metri.

Noi am avut nevoie cam de 3 ore in total cu multe pauze de admirat natura.

😊 Pestera Scarisoara

La Pestera Scarisoara putem vizita cel mai mare ghetar din Romania. Pentru a vizita pestera trebuie sa coborati multe scari metalice, intrarea se face printr-un aven.

Traseul turistic de vizitare a pesterii este amenajat pe blocul de gheata.

In interior temperatura este de 2 grade, imbracati-va corespunzator.

Drumul pana la pestera este asfaltat, puteti sa mergeti din Gârda de Sus prin Cheile Ordancusei (varianta mai lunga) sau pe drumul care trece prin Dobresti-Muruna (diferenta de nivel mare). Indiferent de varianta aleasa, de unde parcati masina mai parcurgeti 10 minute jos.

Se percepe taxa de vizitare. (15 lei 2022)

😊 Cheile Ordancusei si Pestera lui Ionele.

Din Gârda de Sus pornim cu masina pe drumul asfaltat. Gasiti cateva parcari unde puteti sa lasati masina daca doriti. Cheile se pot vizita in intregime cu masina (drum asfaltat), dar puteti sa va bucurati de natura si la pas.

Pestera Poarta Lui Ionele este o pestera care impresioneaza prin dimensiunea portalului. Este o pestera amenajata, unde o sa auziti legenda haiducului care se adapostea aici. Cand debitul este mare in interiorul pesterii puteti admira si o cascada. Pestera adaposteste o colonie mare de lilieci, de aceea traseul turistic amenajat este destul de scurt.

Pentru vizitarea pesteri se percepe taxa de vizitare (15 lei 2022). In zilele de Luni pestera este inchisa.

😊 Groapa Ruginoasa

Groapa Ruginoasa s-a format in mod natural, ca urmare a unui proces de erodare activ. Aceasta se intinde pe aproximativ 20 de hectare si la fiecare ploaie creste.

Groapa Ruginoasa din Valea Seaca este declarata Monument al Naturii.

Nu va apropiati de margine deoarece exista riscul ca aceasta sa cedeze!

In drumetia spre Groapa Ruginoasa puteti porni de pe DN 75 intrarea fiind semnalata printr-un mic indicator.

De asemenea puteti porni din Vartop (acesta este traseul facut de noi), mergeti cu masina pe drumul indicat de Google Maps (pe langa hotel Aries), iar la iesirea din statiune lasati masina (se termina asfaltul, urmeaza drum forestier) si porniti in drumetie cam de 2 ore pe sens. Puteti sa urmati drumul forestier sau traseul marcat cruce rosie care se tot intercaleaza.

😊 Pestera Ghetarul de la Vartop

Aceasta pestera a fost o adevarata surpriza. In prima sala a pesterii se poate intra fara ghid.

Dar va recomand sa mergeti cu ghid. Costul este de 15 lei/persoana (2022) si veti vizita o pestera neamenajata, luminata doar cu lanterna (este inclusa in taxa de vizitare). Sala Minunilor si Sala Mare sunt spectaculoase, bogate in stalactite si stalagmite.

Aceasta pestera se afla in Casa De Piatra. Urmati drumul (total 20 km) Arieseni-Gârda de Sus – Dobresti – Gârda Seaca (drum asfaltat) dupa care urmati drumul spre Casa De Piatra pe un drum forestier, dar practicabil.

Pentru a vizita pestera este recomandat sa va faceti programare, gasiti numarul ghidului pe Google daca cautati pestera.

Lasati masina in Casa De Piatra, aproape de coborarea spre Pestera Coiba Mare, si porniti pe drumul forestier, dupa cateva minute de mers veti vedea un indicator spre Pestera Ghetarul de la Vartop. De aici trebuie sa urcati aproximativ 30 de minute pana la pestera.

😊 Cheile Garlistei cu Pesterile Coiba Mare si Coiba Mica

Cheile Garlistei se afla in Casa De Piatra la fel ca Pestera Ghetarul de la Vartop (si acesta pestera face parte din chei).

Aici puteti vizita Pestera Coiba Mare, care are un portal urias (asemenator cu cel de la Cetatile Ponorului).

Putin mai in fata este coborare si spre Coiba Mica.

Din pacate nu am putut sa le vizitam din cauza ca apa era mare, Coiba Mica era inundata complet (nici intrarea nu se vedea).

Ambele sunt pesteri neamenajat deci aveti nevoie de lanterne.

😊 Izbucul Tauzului

Inainte de Casa De Piatra este un indicator spre acesta. Pana la izbuc trebuie sa faceti o drumetie, din pacate podetul peste care se traversa pe cealalta parte a fost luat de ape. Partea buna este ca am fotografiat cateva flori de primavara.

😊 Izbucul de la Cotetul Dobrestilor

Il gasiti intre Dobresti si Gârda Seaca. Usor de vizitat, chiar langa drum.

Daca mergeti la Casa De Piatra puteti sa vizitati cele doua izbucuri, Coiba Mare, Coiba Mica si Ghetarul de la Vartop.

Puteti sa vizitati in aceasi zi Cheile Ordancusei cu Pestera lui Ionele si Pestera Scarisoara.

Primavara gasiti peste tot branduse.

Iarna la Vartop puteti sa schiati pe 3 partii.

Zona este foarte frumoasa.

Nu departe de Arieseni este si Pestera Poarta Bihorului. Despre aceasta gasiti mai multe detalii pe linkul de mai jos:

https://explorandromania.wordpress.com/2022/04/26/pestera-poarta-bihorului/

O alta zona frumoasa in apropiere de Arieseni este Padis, aici gasiti o multime de trasee: Pestera Focul Viu, Cetatile Ponorului, Cascada Evantai si Cheile Galbenei etc. Mai multe detalii gasiti pe urmatorul link:

https://explorandromania.wordpress.com/2021/12/19/trasee-usoare-in-zona-padis/